Παρασκευή 14 Νοεμβρίου 2014

Νευρική ανορεξία

  Το άτομο που πάσχει από νευρική ανορεξία σκόπιμα επιβάλλει στον εαυτό του τον διαρκή περιορισμό της κατανάλωσης τροφής. Δεν ικανοποιείται ακόμη κι αν το σωματικό του βάρος φθάσει κάτω από τα 40 κιλά. Ξεκινά σχεδόν πάντα με δίαιτα αδυνατίσματος, παρά το φυσιολογικό σωματικό βάρος ή τα ελάχιστα παραπανίσια κιλά.




Πόσο συχνή είναι;

Η νευρική ανορεξία απειλεί κυρίως γυναίκες ηλικίας 12-25 ετών. Η αναλογία σε σχέση με τους άντρες είναι 1 άντρας ανά 10 γυναίκες, και φθάνει μέχρι και 1 προς 20.

Που οφείλεται;

Τα αίτια της νευρικής ανορεξίας δεν έχουν ακόμη διευκρινιστεί, ενώ συνοδεύεται από άγχος και κατάθλιψη. Η διαταραχή σχετίζεται με λανθασμένη άποψη για την εικόνα του σώματος, και έτσι το άτομο αρχίζει δίαιτες στέρησης ή έχει καθολική άρνηση για τροφή.

Τι προβλήματα υγείας προκαλεί;

Τα προβλήματα υγείας ταυτίζονται με αυτά του υποσιτισμού: υπόταση, υπογλυκαιμία, αναιμία, υποθερμία, γαστρεντερικά προβλήματα, αρρυθμίες, καρδιακή υπόταση, ωχρή όψη, διαταραχές στις εγκεφαλικές λειτουργίες, τριχόπτωση, μείωση της οστικής μάζας, κακή διάθεση. Σε παγκόσμιο επίπεδο το 20% αυτών των περιπτώσεων καταλήγουν σε θάνατο. Ορισμένες φορές οι περίοδοι άρνησης τροφής διακόπτονται από επεισόδια βουλιμίας. Δηλαδή το άτομο τρώει ακατάπαυστα και ανεξέλεγκτα ένα χρονικό διάστημα και στη συνέχεια προκαλεί εμετό ή χρησιμοποιεί καθαρκτικά, διουρητικά, ακόμη και κλύσμα.

Πως μπορούμε να καταλάβουμε αν ένα άτομο πάσχει από νευρική ανορεξία;

Στην αρχή το περιβάλλον του ανόρεκτου ατόμου δεν αντιλαμβάνεται τίποτα. Το άτομο αρχίζει να αδυνατίζει με κάποια δίαιτα, και προοδευτικά όλο και ελαττώνει την πρόσληψη τροφής. Χάνει συνεχώς βάρος, μέχρι που το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον αρχίζει να ανησυχεί. Φθάνει σε σημείο αποστέωσης και συνεχίζει να κάνει δίαιτα, πιστεύοντας ότι πρέπει να χάσει κι άλλο βάρος. Άτομα με ψυχογενή ανορεξία συχνά συλλέγουν συνταγές μαγειρικής ή αρέσκονται στο να ετοιμάζουν πολύπλοκα φαγητά για τους άλλους. Συχνά κρύβουν τρόφιμα σε διάφορα μέρη του σπιτιού ή έχουν στις τσάντες τους γλυκά. Μπορεί να κόβουν το κρέας σε πολύ μικρά κομμάτια και να καταναλώνουν πολύ χρόνο για να τακτοποιήσουν τη τροφή στο πιάτο τους. Ενοχλούνται όταν οι άλλοι τους βλέπουν να τρώνε. Ορισμένες φορές εμφανίζουν διαταραχές σκέψης και συμπεριφοράς. Δεν φέρονται αυθόρμητα και δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματά τους.

Ποια είναι τα συμπτώματα;

  • Το σωματικό βάρος του ανορεκτικού είναι κατά πολλά κιλά λιγότερο από το κανονικό.
  • Παθαίνει πανικό, τρομοκρατείται ακόμη και στη σκέψη ότι μπορεί να παχύνει.
  • Αρνείται να δεχθεί ότι κινδυνεύει η υγεία του.
  • Πιστεύει ότι πρέπει να χάνει συνεχώς κιλά, ακόμη και όταν είναι αποστεωμένο.
  • Έχει μειωμένη ερωτική διάθεση.
  • Παρουσιάζει συμπτώματα κατάθλιψης, γίνεται οξύθυμο και απομονώνεται.
  • Κατά την εφηβεία δεν έχει έμμηνο ρύση.
  • Εμφανίζει σοβαρές διαταραχές της εμμήνου ρύσεως.
  • Παρουσιάζει διαταραχές στη σεξουαλική ζωή.



Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί

Η αντιμετώπιση της ψυχογενούς ανορεξίας πρέπει να περιλαμβάνει ψυχολογική θεραπεία, κυρίως γνωσιακού τύπου, διατροφική φροντίδα και πολλές φορές φαρμακευτική υποστήριξη. Η ψυχοθεραπεία έχει ως στόχο να αλλάξει την άποψη που έχει το άτομο για το σωματικό του βάρος. Όταν μάλιστα συνδυαστεί με ένα σωστό διαιτητικό πρόγραμμα, τότε μπορεί να βοηθήσει ουσιαστικά. Ωστόσο, δυσκολία παρουσιάζεται όταν το ανορεκτικό δε δέχεται καμιά βοήθεια, γιατί συνήθως αρνείται την ύπαρξη του προβλήματος. Δε δέχεται ότι διατρέφεται με λάθος τρόπο και νιώθει ότι απειλείται από τη θεραπεία που έχει ως στόχο την αύξηση του βάρους του. Το πρώτο βήμα είναι να επιτευχθεί συμμαχία μεταξύ του θεραπευτή και του ασθενούς. Γι’ αυτό συχνά η νοσηλεία και η υποχρεωτική σίτιση είναι απαραίτητες για τη σωτηρία του ατόμου. Ορισμένα άτομα με ψυχογενή ανορεξία εκδηλώνουν μόνο ένα επεισόδιο και έπειτα επανέρχονται στην προηγούμενη κατάσταση, δηλαδή αποκαθιστάται η υγεία τους. Αλλά πάλι έχουν συνεχώς διακυμάνσεις και υποτροπές, ενώ άλλα χρόνιες καταστάσεις, που επιδεινώνεται με τον καιρό.





Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου